Meny

Med rätt förutsättningar kan föreningen växa.

Fullsatt i Galaxen när det pratades friidrottens framtid i Kungsbacka

Torsdagen den 28/9 fick vi uppleva ett väldigt fint möte mellan ungdomar, lokalpolitiker och representanter från Kungsbacka kommun på mötesplatsen Galaxen i Onsala. Det var juniorgruppen från IF Rigors friidrottsdivision som bjudit in till en kväll för att berätta om sina utmaningar med att träna friidrott i Kungsbacka kommun.

Som både Kungsbackaposten och Norra Hallande tidigare samma vecka, finns det idag ingen möjlighet för friidrottare i Kungsbackaklubben IF Rigor att utöva sin idrott under vinterhalvåret när mörkret lagt sig över Tingbergsvallen och vädret sätter stopp. Ungdomarna höll inledningsvis en drygt 30 minuter lång presentation (länk till presentationen) där de turades om att tydliggöra hur deras vardag ser ut med långa resor till Göteborg eller Varberg två gånger i veckan, vid sidan av träningspass i en liten gymnastiksal som varken till ytan eller säkerhetsmässigt tillåter annat än styrketräning. De visualiserade på ett mycket proffsigt sätt med videoinspelningar hur ett träningspass ser ut för dem idag jämfört med hur det skulle kunna se ut om de kunde träna i en hall som Friidrottens hus i Göteborg.

Friidrott är i jämförelse med många andra idrotter en relativt billig aktivitet som de flesta har ekonomisk möjlighet att utöva. Ikväll lyfte dock ungdomarna upp risken att det faktiskt kan bli en kostnadsfråga och därmed klassfråga när träningskostnaden femdubblas under vintern på grund av långa resor.

För att som ungdom bibehålla motivationen till träning när så mycket tid och pengar går åt till transporter är svårt. Det finns mycket annat som lockar. Detta gör att många tyvärr slutar idrotta i unga tonåren och de som ändå är motiverade nog att fortsätta flyttar inte sällan till någon klubb i Göteborg istället. Något som vi under mötet kunde höra bland andra fd höjdhopparen Emma Green, som inledde sin karriär i IF Rigor, berätta om i en videoinspelning.

Ungdomarna lyfte också upp vilka konsekvenser bristen på lokaler får för de yngre barnen. Idag har IF Rigor tre års kö för barn som vill börja friidrotta. De tider som klubben tilldelas inomhus räcker helt enkelt inte till för att bedriva träning året runt och vilka barn vill träna några månader ihop på sommaren för att sedan inte ses på ett halvår?

Det var tydligt att politikerna på plats var imponerade av arbetet som ungdomarna hade lagt ner. Alla de större partierna var representerade och samtliga höjde sin röst för att ge dem positiv feedback för en väl förberedd presentation som gett dem en helt ny insikt. Men de ställde också frågor för att skapa sig en ännu bättre bild av vad som skulle hjälpa på kort sikt och vilka alternativ som kanske kan finnas. Det blev många bra diskussioner mellan aktiva, politiker, tränare och föräldrar som alla gemensamt har barn och ungdomars psykiska och fysiska mående i fokus.

Bra diskussioner efter presentationen.
Nästa år firar den anrika K  ungsbackaklubben IF Rigor 90 år. Visst hade möjligheten att utöva friidrott året runt i den egna kommunen varit den allra bästa presenten?

/Lisa Olsson

Bild på juniorgruppen:

Delar av Juniorgruppen.

Bakre raden från vänster: Smilla Arkdal Ranebro, Alma Olsson, Thea Arkdal Ranebro, Vincent Folkseger Dreikant, Adrian Frostberg, Sebastian Kjellberg, Agnes Frostberg, Elin Larsson.
Mittenraden: Peter Svensson, Sofia Olsson, Jenny Lundin.
Främre raden: Gustav Thyrman, Klara Hillman, Maja Malmström.

Fullsatt i Galaxen när det pratades friidrottens framtid i Kungsbacka